Idą święta.
Każda gospodyni wie,że oprócz tego najważniejszego aspektu-duchowego- jest jeszcze ten,który powoduje,że nie wiemy w co ręce włożyć.
Dlatego jedna z nas, Pani Beata Piskor zgodziła się podzielić z nami wszystkimi, swoim przepisem na świąteczne ciasto .
Zawsze to co już sprawdzone przez kogoś ułatwia życie innym :)
Dlatego jedna z nas, Pani Beata Piskor zgodziła się podzielić z nami wszystkimi, swoim przepisem na świąteczne ciasto .
Zawsze to co już sprawdzone przez kogoś ułatwia życie innym :)
Oto i on :
Ciasto
śmietanowe z bezami .
Upiec biszkopt z 5 jaj na biszkopt położyć krem karpatkowy a na krem w kruszyć bezy i zalać śmietaną.
Przepis na biszkopt:
5 jajek ,5 łyżek cukru,3 łyżki mąki ziemniaczanej ,
2 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier wciąż ubijając.Następnie powoli dodawać żółtka .W między czasie wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ubitą masa jajeczną.wylać na blachę i piec około pół godziny w 180 stopniach.
Krem: jeden budyń śmietankowy ugotować wg przepisu na opakowaniu i utrzeć z jedną kostką masła lub kasią .
Na krem karpatkowy w kruszyć bezy(ok 15 dag) i lekko docisnąć.
Bezy zalać masą śmietanową:
0,5 l śmietany kremówki , ubić z 1/2 szkl. cukru pudru i dodać 2 śmietan fixy.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Mocno pomarańczowa tarta
Składniki
- SPÓD
- 250 g herbatników korzennych
- 100 g roztopionego masła
-
- MASA
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 pomarańcze obrane ze skórki
Przygotowanie
Za pomocą blendera rozkruszamy herbatniki na pył. Dodajemy do nich
skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy.
Formę do tarty natłuszczamy. Jej dno oraz boki wykładamy powstałą masą.
Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy
ciasto.W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubijamy kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier ucieramy z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodajemy sok z połowy pomarańczy. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Tak gotowy krem równo rozprowadzamy na wychłodzony spód i wszystko chłodzimy w lodówce.
Obrane ze skórki pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Masło z cukrem rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzamy.
Na schłodzone ciasto wykładamy przygotowane pomarańcze.
Sernik Raffaello na zimno
Składniki
- 800ml mleka kokosowego (2 puszki)
- 250g mascarpone
- 400g jogurtu greckiego light
- 200g białej czekolady (2 tabliczki)
- pół szklanki likieru kokosowego Malibu
- 3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
- 1 1/3 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- płatki kokosowe
- pralinki Raffaello
- 200G wafelków kokosowych Princessa
Przygotowanie
Wafelki drobno kruszymy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26cm. W
kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do
wystudzenia.Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy
do napęcznienia. Następnie, dolewamy 3 łyżki gorącej wody (ale nie
wrzątku), dokłądnie mieszamy i studzimy.Mascarpone ucieramy z cukrem
pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko kokosowe
oraz jogurt grecki. Wyłączamy mikser, do masy kokosowej dodajemy po
łyżce ostudzonej białej czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy
likier Malibu i ostudzoną żelatynę. Masę kokosową przekładamy za pomocą
łyżki na wafelkowy spód, by kawałki wafelków nie zaczęły pływać po
całym serniku. Po kilkunastu łyżkach, pozostałą masę delikatnie wylewamy
i wyrównujemy powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka
godzin, dekorujemy płatkami kokosowymi i pralinkami Raffello.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz