środa, 10 grudnia 2014

Przepis na świąteczne ciasto

Idą święta.
Każda gospodyni wie,że oprócz tego najważniejszego aspektu-duchowego- jest jeszcze ten,który powoduje,że nie wiemy w co ręce włożyć.
Dlatego jedna z nas, Pani Beata Piskor zgodziła się podzielić z nami wszystkimi, swoim przepisem na świąteczne ciasto .
Zawsze to co już sprawdzone przez kogoś ułatwia życie innym :)
Oto i on :

Ciasto śmietanowe z bezami .

 Upiec biszkopt z 5 jaj na biszkopt położyć krem karpatkowy a na krem w kruszyć bezy i zalać śmietaną.
 Przepis na biszkopt:
5 jajek ,5 łyżek cukru,3 łyżki mąki ziemniaczanej ,
2 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier wciąż ubijając.Następnie powoli dodawać żółtka .W między czasie wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z ubitą masa jajeczną.wylać na blachę i piec około pół godziny w 180 stopniach.


 Krem: jeden budyń śmietankowy ugotować wg przepisu na opakowaniu i utrzeć z jedną kostką masła lub kasią .
Na krem karpatkowy w kruszyć bezy(ok 15 dag) i lekko docisnąć. 
Bezy zalać masą śmietanową: 
0,5 l śmietany kremówki , ubić z 1/2 szkl. cukru pudru i dodać 2 śmietan fixy. 
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą.


Mocno pomarańczowa tarta

Składniki

  • SPÓD
  • 250 g herbatników korzennych
  • 100 g roztopionego masła

  • MASA
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 pomarańcze obrane ze skórki

Przygotowanie
Za pomocą blendera rozkruszamy herbatniki na pył. Dodajemy do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy. Formę do tarty natłuszczamy. Jej dno oraz boki wykładamy powstałą masą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy ciasto.

W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubijamy kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier ucieramy z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodajemy sok z połowy pomarańczy. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Tak gotowy krem równo rozprowadzamy na wychłodzony spód i wszystko chłodzimy w lodówce.
Obrane ze skórki pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Masło z cukrem rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzamy.

Na schłodzone ciasto wykładamy przygotowane pomarańcze.


Sernik Raffaello na zimno

Składniki
  • 800ml mleka kokosowego (2 puszki)
  • 250g mascarpone
  • 400g jogurtu greckiego light
  • 200g białej czekolady (2 tabliczki)
  • pół szklanki likieru kokosowego Malibu
  • 3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • płatki kokosowe
  • pralinki Raffaello
  • 200G wafelków kokosowych Princessa

Przygotowanie 
Wafelki drobno kruszymy i wykładamy spód tortownicy o średnicy 26cm. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy do wystudzenia.Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie, dolewamy 3 łyżki gorącej wody (ale nie wrzątku), dokłądnie mieszamy i studzimy.Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko kokosowe oraz jogurt grecki. Wyłączamy mikser, do masy kokosowej dodajemy po łyżce ostudzonej białej czekolady i mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy likier Malibu i ostudzoną żelatynę. Masę kokosową przekładamy za pomocą łyżki na wafelkowy spód, by  kawałki wafelków nie zaczęły pływać po całym serniku. Po kilkunastu łyżkach, pozostałą masę delikatnie wylewamy i wyrównujemy powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, dekorujemy płatkami kokosowymi i pralinkami Raffello. 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz